

پانل های سه بعدی، سازه های پیش ساخته ای هستند که امروزه استفاده از آنها به جای مصالح سنتی رواج پیدا کرده است و بسیاری از معماران و مهندسان برای پوشش دهی سازه های بلند خود از تری دی پانل ها استفاده می کنند.پانل های سه بعدی، سیستم هایی پیش ساخته متشکل از یک لایه پلی استایرن یا همان یونولیت نسوز به همراه دو شبکه مفتولی در دو طرف آن می باشد.
بعد از اینکه تری دی پانل ها در مکان مورد نظر تعیین شدند بر روی آنها فرایند شاتکریت یا بتن پاشی صورت می گیرد که باعث می شود این سازه ی پیش ساخته در جای خود محکم شود.
به دلیل اینکه سقف و دیوارهایی که با استفاده از پانل سه بعدی ساخته می شوند وزن بسیار سبکی دارند، در صورتی که سازه ها با استفاده از 3d panel ساخته شوند وزن ساختمان به میزان چشمگیری کاهش پیدا خواهد کرد.
حمل و نقل پانل های سه بعدی یا تری دی پانل ها در کمترین زمان ممکن صورت می گیرد و به همین دلیل عمدتا در ساختمان های مرتفع از پانل های سه بعدی استفاده می کنند.
مقاومت و دوام پانل های سه بعدی به دلیل یکپارچگی که دارند بسیار زیاد است به نحوی که می تواند از سازه در برابر نیروهای برشی ناشی از زلزله به خوبی محافظت نماید.
پانل های سه بعدی عایق بسیار خوبی در برابر حرارت، برودت و رطوبت هستند.همچنین استفاده از تری دی پانل موجب میشود به میزان قابل توجهی از ورود و نفوذ صدا به داخل سازه جلوگیری شود.
به دلیل قشرهای بتنی که در طرفین پانل های سه بعدی وجود دارد این نوع از پانل ها مقاومت بسیار بالایی در برابر آتش سوزی دارند و در صورتی که در مکان هایی قرار گیرند که احتمال آتش سوزی در آنها بسیار بالاست می توانند مقاومت خود را حفظا نمایند.
تری دی پانل ها نفوذ ناپذیری بسیار بالایی در برابر حشرات دارند به این معنی که مانع از رشد، نفوذ حشرات، میکروب ها یا قارچ ها خواهند شد.
امکان حمل و نقل و به کارگیری تری دی پانل ها در مناطق صعب العبور و دشوار برای احداث ساختمان وجود دارد.
بتنی که برای ساخت تری دی پانل استفاده شده است از نوع 8 و وزن آهنی که برای آن مصرف شده است نسبت به سایر مصالح بسیار کم است.
به این علت که تری دی پانل ها دارای ضخامت بسیار کمی هستند در نتیجه با استفاده از آنها دسترسی بیشتری به فضای مفید خواهیم داشت.
به دلیل انعطاف پذیری که دیوارهای سه بعدی دارند، آزادی عمل در اجرای طرح های متنوع و نماسازی داخلی و خارجی در سیستم های قوسی و سینوسی بیشتر خواهد بود.
به این علت که وزن تری دی پانل ها بسیار سبک است، با استفاده از این پانل ها هزینه فونداسیون و شناژ و اسکلت ساختمان های بلند مرتبه از 7000 کیلوگرم به 280 کیلوگرم کاهش پیدا می کند.
با استفاده از پانل های سه بعدی در هزینه تهویه مطبوع به دلیل جلوگیری از تبدیل حرارت یا برودت صرفه جویی خواهد شد.
در صورتی که از تری دی پانل ها برای پوشش دهی سازه استفاده شود، عمر مفید ساختمان ها و دستگاههای تاسیساتی افزایش پیدا خواهد کرد.
چناچه پانل های سه بعدی برای ساخت سازه مورد استفاده قرار گیرد، آلودگی صوتی به میزان زیادی کاهش پیدا خواهد کرد و این برای ساکنین ساختمان ها در شهرهای بزرگ آرامش به همراه خواهد داشت.
در صورت استفاده از تری دی پانل ها در امور ساخت و ساز در کمترین زمان ممکن بازگشت سرمایه خواهیم داشت.
چناچه از پانل های سه بعدی در صنعت ساختمان سازی استفاده شود به راحتی می توان لوله های آب و فاضلاب و برق و تلفن را از زیر شبکه پانل عبور داد.
این نوع از پانل ها به دلیل وزن بسیار کمی که دارند اگر بخواهید آنها را به مکانی دیگر حمل نمایید بایستی هزینه حمل بسیار کمی پرداخت کنید و در نتیجه در کرایه حمل و تخلیه به میزان قابل توجهی صرفه جویی خواهد شد.
در صورت استفاده از تری دی پانل برای دیوار و سقف سازه ها بهره وری مناسب در میزان استفاده از آهن آلات خواهیم داشت.به طور مثال با مصرف 17 کیلوگرم فولاد در هر متر مربع ساختمان می توان یک واحد مسکونی بنا نمود.
این نوع از پانل های مخصوص با استفاده از عایق پلی استایرن از نوع کندسوز ساخته می شود که ضخامت آن بعد از نصب و سیمان کاری در حدود 5 سانتیمتر بوده و به این ترتیب پانل های سه بعدی به مدت 2 ساعت در مقابل آتش سوزی مقاوم خواهند بود.
به دلیل اینکه سیستم دیوار و سقف در سیستم پانل یکپارچه است نیازی به باربند نخواهیم داشت.
یکی از مزایای پانل سه بعدی این است که در برابر فشار، ضربه، تخریب و سوراخ شدن بسیار مقاوم است.
یکی از ایرادهای که در مورد سازه های تری دی پانل ها به چشم می آید، نحوه اتصال قطعات است. همچنین حمل قطعات از کارخانه به محل نصب یکی دیگر از مشکلاتی است که در مورد پانل های سه بعدی وجود دارد و نوعی مشکل اقتصادی محسوب می شود.مشکل از انجایی شروع میشود که قطعات بزرگ عمدتا وزن بسیار بالایی دارند و حجیم هستند لذا هزینه ای که برای حمل آنها صرف می شود زیاد است همچنین مدت زمان حمل و نقل آنها زیاد خواهد شد.
به همین دلیل همواره سعی شده تا از حجم یا وزن تری دی پانل ها کاسته شود تا هزینه حمل و نقل و زمان جابه جایی آنها هم کاهش پیدا نماید.یکی دیگر از معایب پانل های سه بعدی نحوه اجرای آنها است که حتما بایستی توسط نیروی متخصص و زبده اجرا شود. زیرا در صورتی که این سازه های پیش ساخته توسط افراد نامجرب اجرا شود در هنگام آتش سوزی می تواند گازهای سمی از خود منتشر نمایند که برای سلامتی مضر است و این امر یکی دیگر از معایب تری دی پانل ها به حساب می آید.