

پلی یورتان یکی از انواع فوم های پرکاربرد است که نسبت به سایر فوم های موجود در صنعت ساختمان کاربری بیشتری دارد. از این نوع فوم ها به عنوان ابزار پیش ساخته گچ بری، فوم های نرم و سخت به عنوان عایق، رنگ و رزین کاربری دارد.پلی یورتان به دلیل خاصیت منحصر به فردی که دارد در حالت های مختلف می توان از آن استفاده نمود و در قسمت های مختلف ساختمان می توان آنها را مورد استفاده قرار داد.
پلی یورتان یکی از سبک ترین و مقاوم ترین مصالح ساختمانی است که در قسمت های مختلف ساختمان قابل تولید هستند. این نوع فوم ها در چهار مختلف سخت، نرم، نیمه سخت و منعطف قابل استفاده می باشد و کاربر بسته به نوع کاربری خود می تواند از هر کدام از آنها استفاده نماید.
پلی یورتان در واقع به پلیمرهایی گفته می شود که دارای پیوند یورتانی هسنتند و از واکنش پلی یول و ایزوسیانات تشکیل شده اند. این ماده برای اولین بار در سال 1937 کشف شد و بعد از انجام واکنش به یک ساختار پایدار می رسد. شاید تا به حال این موضوع را متوجه نشده باشید اما ما در طول زندگی خود با انواع مختلف پلی یورتان ها سرو کار داریم. البته پلی یورتان ها در صنایع متفاوتی کاربرد دارد وکاربرد پلی یورتان در صنعت ساختمان محدود نمی شود.فوم های پلی یورتان دارای انواع و اشکال گوناگونی هستند که از مهم ترین آنها می توان به فوم های سخت و نرم، الاستومرها، چسب ها، روکش ها و پایه های رنگی اشاره نمود.
موادی مانند پلی اترها که در ساخت فوم پلی یورتان استفاده شده است موجب شده این نوع فوم به عایق حرارتی و برودتی بسیار خوبی تبدیل شود. فوم های پلی یورتان در دو نوع سخت و نرم قابل تولید هستنداز کاربرد پلی یورتان در صنعت ساختمان می باشد که در ادامه قصد داریم به معرفی انواع فوم پلی یورتان بپردازیم.
فوم های نرم پلی یورتان بیشتر برای ساخت مبلمان و صندلی مورد استفاده قرار می گیرند اما این نوع فوم ها دارای انواع متفاوتی هستند. اما نوع قالبی آن که ویسکو الاستیک نام دارد در دو نوع پلی یورتان نرم بلوکی و پلی یورتان نرم قالبی قابل تولید هستند و به عنوان عایق صدا نیز به کار می روند.پلی یورتان نرم بلوکی مانند ابر و اسفنج است و پلی یورتان نرم قالبی برای تولید صندلی وسایل نقلیه اعم از صندلی های قطار، هواپیما، خودرو و… کاربری دارد.
این نوع از فوم ها ساختار کامپوزیتی دارند که برای ساخت آنها از سلول های هم اندازه و بسته های هوا استفاده شده است.همچنین میزان ضریب هدایت حرارت فوم پلی یورتان سخت بسیار پایین است و به همین دلیل می توان از آنها به عنوان عایق استفاده نمود.علاوه بر این از فوم های پلی یورتان سخت می توان برای ساخت ساختاری مانند ساندویچ پانل بهره گرفت.
اگر بخواهیم ساختار شیمیایی این نوع از فوم ها را بررسی نماییم می توان گفت هر چه تعداد و اندازه سلول ها کوچکتر و یکنواخت تر باشند آنها از لحاظ عایق بودن عملکرد بهتری دارند.در نتیجه فوم های سخت پلی یورتان به این دلیل که ساختار سلول ها ان کوچکتر است دارای عملکرد فوق العاده ای هستند.
برای ساخت شناورها و کشتی ها مناسب است.
فوم سخت پلی یورتان در صنعت بسته بندی قابل استفاده است.
برای تولید قطعات دکوراتیو دارای دانسیته بالا قابل استفاده است.
این نوع از فوم های پلی یورتان از نوع پاششی بوده و استفاده بسیار راحتی دارند. این نوع از فوم ها برای عایق حرارتی و عایق صوتی بسیار مناسب بوده و استفاده آنها به این صورت است که بعد از پاشیدن به محل مورد نظر حجم این نوع فوم ها افزایش پیدا می کند و حجم پیدا می کنند.این نوع از فوم ها برای فضاهایی که دارای درز هستند بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند درزها را پوشانده و عایق بندی بسیار خوبی برای سازه مورد نظر ایجاد نماید.