

سازه و سیستم CFT حدودا از 50 سال قبل روی کار آمدند و به دلیل مقاومت و استحکام بالایی که داشتند کشورهایی مانند آمریکا و ژاپن با همکاری و اتحاد یکدیگر، در پروژههایی مشترک از این سیستم استفاده کردند.
استفاده از مقاطع CFT، برای اولین بار در کشور انگلستان و در ساخت پایه پلها استفاده شده است. سیستم CFT در ساختمانهای مدرن بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
سیستم CFT، در واقع متشکل از مقاطع فولادی پر شده با بتن هستند، که تیرآهنهای I و H شکل که به این مقاطع متصل میشوند. در نتیجه این سیستم مجموعهای از مزایای ستونهای بتن آرمه و ستونهای فولادی را دارا میباشد.
در واقع این ستونها به دلیل ترکیب فولاد و بتن انعطاف پذیری بیشتری نسبت به ستونهای بتنی دارند.از مشهورترین نمونه کارهایی که با استفاده از سیستمCFT بنا شده آسمان خراش تایپه با ارتفاع 509 متر و 101 طبقه واقع در تایوان میباشد.
این آسمان خراش به دلیل استفاده از سیستم CFT تحمل باد و طوفانهای شدید تا 180 کیلومتر در ساعت را داشته و با توجه به زلزلهای که در سال 2002 با قدرت 8/6 ریشتر در این کشور رخ داد مقاومت این سازه در برابر زلزله آشکار شد.
نمونههای مشابه دیگری همچون ساختمان سگ پلازا، ساختمان تجاری رویفنگ، پل وانگ شانگ و پل ژانگ هواجیالینگ در کشور چین و برج کانتون از این سیستم استفاده کردند.
استفاده از بتن در هسته این مقاطع فولادی، علاوه بر ایجاد سختی و مقاومت، میزان ظرفیت و تحمل بار را هم افزایش میدهد. با توجه به مقاومت و استحکام این سازهها، میزان تحمل بار ستونهای CFT جهت ساخت برجهای تا 80 طبقه نیز مناسب هستند.
به صورت کلی عرض به ضخامت مقاطع سیستم CFT تا 2.5 برابر مقاطع توخالی بوده در نتیجه ضخامت مقاطع فولادی پر شده را میتوان نسبت به مقاطع فولادی توخالی به بیش از نصف کاهش داد. در این سیستم به دلیل استفاده کمتر از فولاد، تیرهای فولادی نیز سبک تر شده که این امر به کاهش وزن کلی و بار مرده ساختمان میانجامد.
سازههای CFT مقاومت و استحکام بالا و همچنین ظرفیت جذب انرژی زیادی دارند.استفاده از این نوع سازه در کشورهای زلزله خیزی همچون ژاپن بسیار مرسوم بوده و به دلیل استفاده از این سیستم حتی در زلزلههای با ریشتر بالا، این کشورها تلفات چندانی ندارند.
در ایران نیز به دلیل وجود گسلهای متعدد برای ساخت ساختمانهایی با درجه ایمنی و کیفیت بالا از سیستم CFT استفاده میکنند. اما به دلیل عدم دسترسی به مجری متخصص و یا عدم شناخت کافی از این طرح، از این سیستم کمتر استفاده شده است.
علاوه بر این، سازههای CFT در برابر آتش مقاوم بوده و به دلیل کاهش ایجاد ستونها میتوان در حدود 10 درصد تعداد پارکینگها را افزایش داد. لازم به ذکر است این سازهها مورد تایید آیین نامههای بین المللی و مقررات ملی ساختمان نیز میباشند.
اتصالات در این سیستم با سه روش دیافراگم داخلی، دیافراگم خارجی و دیافراگم عبوری صورت میگیرد.
دیافراگم داخلی: در روش دیافراگم داخلی اتصالات به صورت اتصال مستقیم تیر به ستون، به موازات بالهای تیرهای متصل به ستون میباشد.
دیافراگم خارجی: در روش دیافراگم خارجی با استفاده از دو ورق محاط بر ستون به موازات بالهای متصل شده صورت میگیرد.
دیافراگم عبوری: در سیستم دیافراگم عبوری به ازای هر اتصال تیر به ستون، ستون در محل اتصال بریده شده و یک ستون با ضخامت بیشتر و به اندازه ارتفاع بزرگترین اتصال تعبیه میشود.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر از مشخصات انواع مصالح پیش ساخته مانند ساندویچ پانل به صفحه مربوطه در سایت بانک اطلاعاتی ساندویچ پانل مراجعه فرمایید. از همراهی شما سپاسگزاریم