

ساندویچ پانل ها یا پانل های ساندویچی یکی از پیشرفته ترین مصالح پیش ساخته هستند که در حال حاضر به دلیل داشتن ویژگیهای خاص مورد توجه افراد فعال در ساختمان سازی قرار گرفته است.ساندویچ پنل ها در دو مدل سقفی و دیواری قابل تولید هستند.ساندویچ پانل دیواری و سقفی از نظر ظاهر و عملکرد با یکدیگر تفاوت های اساسی دارند اما به راستی این دو نوع مصالح پیش ساخته چه تفاوتی با هم دارند.در این مقاله قصد داریم تفاوت های بین پانل های دیواری و سقفی را مورد ارزیابی قرار دهیم.
برای ساخت ساندویچ پانل از متریال و مواد متفاوتی استفاده می شود.برای لایه رویی و زیرین ساندویچ پانل ها عمدتا از ورق هایی مانند آلوزینک، آلومینیوم یا گالوانیزه و برای قسمت میانی ساندویچ پانل ها از فوم های عایقی مانند فوم پلی یورتان، فوم پلی استایرن و فوم پشم سنگ استفاده می شود.استفاده از این متریال برای ساخت ساندویچ پانل باعث می شود پانل ها ها مقاومت و استحکام بالایی در برابر آتش سوزی و زلزله داشته باشد.همچنین استفاده از این متریال برای ساخت ساندویچ پانل باعث میشود این نوع مصالح پیش ساخته در برابر صوت، حرارت و الکتریسیته عایق بسیار خوبی باشند.
ساندویچ پانل هایی که با فوم پلی یورتان ساخته می شوند یکی از بهترین نوع پانل ها است.در صورتی که از هر یک از این مواد برای ساخت ساندویچ پانل استفاده شود، کاربرد این سازه های پیش ساخته متفاوت خواهد بود و می توان از آنها برای پوشش دهی مکان های مختلف استفاده نمود.
اگر بخواهیم پانل سقفی و دیواری را از نظر ساختار بررسی نماییم می توان گفت پنل های دیواری عمدتا به صورت دورو ورق ساخته می شوند و عمدتا از جنس آلومینیوم و گالوانیزه می باشند اما ساندویچ پانل های سقفی به صورت دورو ورق، یکرو ورق یکرو نایلون، یکرو ورق یکرو فویل و یکرو ورق یکرو کاغذ ساخته می شوند. اما معمولا برای ساخت ساندویچ پانل سقفی از ورق های آلوزینک استفاده می شود چراکه ورق آلوزینک مقاومت بسیار بالایی دارد و می تواند از پوسیدگی و خوردگی سقف در برابر بارش برف و باران به ویژه باران های اسیدی جلوگیری نماید.
ساندویچ پانل سقفی در دو نوع سه گام و پنچ گام قابلیت تولید دارد و با توجه به این موضوع که سقف یکی از مکان هایی است که بایستی در برابر بارش برف، باران مقاومت و استحکام بیشتری داشته باشد لذا ساندویچ پانل های سقفی با گام های بلندتری طراحی شده اند.وجود این گام ها در پانل های سقفی مانع از پوسیدگی و خوردگی سقف سازه هایی می شود که با استفاده از ساندویچ پانل ها ساخته شده اند.
روش های نصب ساندویچ پانل دیواری و سقفی با یکدیگر متفاوت است. ساندویچ پانل های دیواری به صورت پیچ مخفی به یکدیگر اتصال پیدا می کنند و این امر باعث می شود سازه هایی که با ساندویچ پانل دیواری ساخته می شود ظاهری زیبا و یکپارچه داشته باشند.در مقابل ساندویچ پانل های سقفی بایستی به نحوی طراحی شوند تا همپوشانی داشته باشند. لذا اتصال آنها باید به صورت نرو مادگی انجام گیرد.اتصال نرو مادگی باعث می شود آب بندی سقف به بهترین شکل ممکن انجام شده و از نفوذ برف و باران به داخل سازه به طرز چشمگیری جلوگیری شود.
در مورد عایق پذیری، عایق بودن ساندویچ پانل سقفی اهمیت بیشتری دارد چراکه سقف بیشتر از هر مکان دیگری در معرض بارش برف، باران قرار دارد و بایستی عایق پذیری بهتری از ساندویچ پانل های دیواری داشته باشند.
عرض غیر مفید ساندویچ پانل های دیواری 1.03 متر و عرض مفید آنها 1 متر است. طول این مصالح پیش ساخته 10 متر و ضخامتی در حدود 4 تا 10 سانتی متر دارند.
در مقابل عرض غیر مفید ساندویچ پانل های سقفی 1.08 متر و عرض مفید آنها 1 متر است. طول آنها 14 متر و ضخامتی در حدود 4 تا 10 سانتی متر دارند.
ساندویچ پانل های سقفی و دیواری هر کدام کاربری مخصوص به خود را دارند.از ساندویچ پانل های سقفی همانطور که از اسم آنها مشخص است برای سقف سالن ها، ویلاهای پیش ساخته، سقف آشیانه هواپیماها و سوله ها مورد استفاده قرار می گیرد و از پانل های دیواری برای ساخت دیوار کانکس ها، انبارها، هتل ها، سردخانه ها، سیلوها، سوله ها ورزشی و صنعتی بهره گرفته می شود.
در صورتی که بخواهیم طرح و رنگ پانل های سقفی و دیواری را بررسی نماییم باید گفت پانل های دیواری دارای طرح و رنگ های مختلفی هستند اما پانل های سقفی تنها در طرح های سفالی برای سازه ها قابل اجرا هستند.
در این مقاله به تفاوت های عمده ای که بین ساندویچ پانل دیواری و سقفی وجود دارد به طور کامل پرداخته ایم اما ممکن است برخی از آنها دارای ویژگی های منحصر به فردی باشند که در این مطلب ذکر نشده باشد. لذا قبل از استفاده از پانل های سقفی و دیواری لازم است به نوع کاربری خود توجه داشته باشیم تا بتوانیم مناسب ترین نوع ساندویچ پانل را برای پوشش دهی مکان های خود انتخاب نماییم.