پیش تر در مورد ساختار و جزئیات پروفیلها توضیح دادیم.پروفیل نبشی ظاهری شبیه به حروف L لاتین دارد و سطح مقطع آن دو ضلع عمود بر هم میباشد. با توجه به ساختار این پروفیلها از آنها برای قسمت انتهایی ورق و پوشاندن لبه انتهایی کار و در سیستم اجرایی آلومینیوم پروفیل آلومینیوم برای قسمتهای کنج بسیار کاربرد دارد. از مزایا و امتیازات استفاده از این نوع پروفیلها سرعت بالای اجرا، آب بندی مطلوب تر و در نهایت جلوه و زیبایی ظاهری کار میباشد همچنین به علت عدم برگشت لبه ورق، متراژ مصرفی ورق و ضایعات غیر قابل مصرف به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند. یکی از روشهای اجرای نمای کامپوزیت استفاده از پروفیلهای L و H میباشد. از پروفیلهای نبشی میتوان به صورت ترکیبی با استفاده از وسایل و سازههای دیگر و یا منفرد در پروژههای عمرانی، ساختمانی و صنعتی استفاده کرد.اگر بالهای این محصول با یکدیگر برابر باشند در کنار L سایزی را درج میکنند مثل L200 یعنی نبشی مد نظر بالهای مساوی به اندازه 400 میلی متر دارد. اما اگر بالها سایز یکسانی نداشته باشند ابعاد را به صورت L400*300 نشان میدهند یعنی اندازه یک بال آن 400 میلی متر و بال دیگر 300 میلی متر است.و اگر با سه عدد به صورت L50*500*50 نمایش داده شود عدد سوم نمایشگر ضخامت بالهای آن میباشد.
بر اساس ساختار:به دو دسته نبشی بال مساوی و بال نامساوی تقسیم بندی میشوند.
بر اساس نوع تولید:نبشیها به دو روش پرسی (نورد سرد) و فابریک( نورد گرم) تولید میشوند.
نبشیهای جنس گالوانیزه به روش پرسی تولید میشوند. این نوع نبشی را از یک ورق با طول 6 متر که از وسط عرض ورق خم شده است میسازند و به آن شکل میدهند.بدین تریتب که پس از اینکه ورقهای فولادی را با روکشی از روی پوشاندند به وسیله دستگاههای خمکاری و رول فرمینگ از عرض خم میشوند.این دستگاه با پرس و فشار شکل نهایی را بر روی ورق ایجاد میکند. ضخامت و سایز ورق نیز در این مرحله تعیین میشود. نبشیهای پرسی به دو شکل V و L موجود هستند که به نبشیهای بال مساوی (نبشیV) و نبشی بال نامساوی (نبشی L) معروف هستند.
این نوع نبشی که به روش نورد گرم ( شکل دهی مواد در دمای بالا) تولید میشود از همان ابتدای فرآیند تولید به شکل نبشی تولید میشود.
این نوع نبشی از قطعه قطعه کردن نبشی شاخه و فابریک حاصل میشود که کاربرد آن در سازههایی مانند آسانسور میباشد.
بر اساس جنس:
نبشی گالوانیزه که با استفاده از ورق گالوانیزه تولید میشود به دلیل اینکه لایه رویی آن با روی پوشیده شده اگر دچار شکستگی شود از اکسیداسیون و زنگ زدن محفوظ میماند. در نبشیهای گالوانیزه بین آهن و روی پلی الکتروشیمیایی تشکیل میشود که در آن روی به دلیل فعال تر بودن نسبت به آهن به عنوان آند اکسید میشود و آهن به دلیل پتانسیل احیا بیشتر به عنوان کاتد به کار میرود.در نتیجه از این نوع پروفیلها در مکانهایی که بیشتر با مواد شیمیایی، حلالها و اسیدها سر و کار دارند و احتمال خوردگی و زنگ زدگی در آنجا بالاست استفاده میشود.
این نوع از پروفیلها در سه کیفیت خام، رنگ شده و آنودایز شده (آبکاری شده) و از مواد بازیافتی (درجه2) یا مواد خام (درجه 1) تولید میگردد.استفاده از این فلز در متعلقات ساختمانی مانند پروفیلها و ساندویچ پانلها به دلیل خواص فیزیکی، سبک بودن، مقاومت در برابر خوردگی، قابلیت جوشکاری و ماشین کاری بسیار وسیع و گسترده میباشد.
متریال اصلی تولید این نوع نبشی شمش استیل است که در دو نوع پرسی و فابریک تولید میشود. نبشی استیل به دو صورت ورق استیل عمود بر هم ساخته میشود.نبشی از جنس استیل دارای عرضی کمتر از طول خود و در ضخامت کم تولید میشود.از این نوع نبشیها نیز مانند نبشی آلومینیومی به دلیل خاصیت ضد زنگ و خوردگی در مکانها و فضاهای باز مورد استفاده قرار میگیرد.
طول استاندارد نبشیها 6 تا 12 متر و ضخامت از 2 تا 5 میلی متر میباشد.البته طول و ابعاد نبشیها بنا به درخواست مشتری تولید میشود.بر همین اساس نبشیها را بر پایه دو شاخصهی اصلی طول بالها و ضخامت بالها شناسایی میکنند.
وزن تقریبی نبشی فولادی طبق یک فرمول خاص و واحد محاسبه میشود.برای محاسبه و ارزیابی وزن کلی نبشی باید اندازه بال نبشی را در طول نبشی و ضخامت نبشی بر حسب متر و در عدد 2 و 7850 ضرب کنیم.و وزن محاسبه شده با این روش بر حسب کیلوگرم است.
به صورت کلی از نبشیها در صنعت ساختمان، صنعت هواپیماسازی، و صنعت خودروسازی استفاده میشود. نبشیها اگر سایزی بین 50 تا 150 میلی متر داشته باشند جهت اتصال تیرآهنها به بیمهای باربر و متصل کردن ستونها به صفحات در فونداسیون مورد استفاده قرار میگیرد. از پروفیل نبشی در دیگر سازهها برای اتصال پلها به ستونها، ساخت ستون و خرپا، ساخت قابها و سازههای فلزی، و یا برای بال بالایی تیرچه در سقفهای کرمیت استفاده میشود. همچنین نبشیها در دو سایز شاخه و خردشده (نبشی لقمه) موجود بوده که از نبشیهای لقمه همان طور که گفته شد در آسانسورها استفاده میشود.
در این روش همانند دیگر روشها ابتدا زیرسازی کار انجام میشود به این صورت که شبکهای متشکل از پروفیل آهنی با مقاطع 40*40 میلی متر و یا 40*20 میلی متر بر روی اسکلت ساختمان و بر اساس طرح کلی نما اجرا و پروفیلها توسط پیچ یا پرچ روی زیرسازی فلزی نصب میگردد.در مرحله بعد ورقهای کامپوزیت، طبق نقشه برش خورده و به همان صورت در داخل پروفیلها قرار میگیرند.روش L و H معایبی از جمله عدم دسترسی جداگانه به یک تایل ورق به علت آسیب دیدگی و فیکس نبودن ورق در داخل پروفیل و بازی کردن آن در هنگام وزش باد که سبب ایجاد سرو صدا میشود. اما از نظر سرعت اجرا نسبت به روش فیکس سریع تر میباشد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر مشخصات سایر پروفیلها به صفحه مربوطه در سایت بانک اطلاعاتی ساندویچ پانل مراجعه فرمایید.از همراهی شما سپاسگزاریم