

همان طور که میدانید اولین قدم جهت ساخت سوله تعیین هدف و نوع کاربری سوله میباشد پس از این مرحله باید استانداردهای ساخت و ابعاد سوله را مشخص کرد چرا که این استانداردها در طراحی و هزینههای ساخت تاثیر داشته و سبب به صرفه تر شدن ساخت سوله میشود. یک سازه و سوله استاندارد دارای ویژگیهایی همچون:
جهت تعیین ابعاد استاندارد سوله ابتدا یک دفترچه محاسبات سوله که یکی از مشخصات سوله استاندارد میباشد توسط سازنده صادر میشود که مشخصات فنی سازه که شامل نوع متریال، شیوه ساخت سوله و میزان بار وارده ناشی از برف و باران میباشد در آن شرح داده میشود این شاخصها توسط سازمان نظام مهندسی تعیین میشود برای مثال مشخصات استاندارد سوله، در زمینه بار برف تهران به ازای هر متر مربع 150 کیلوگرم بار برف باید محاسبه شود. بعد از این مرحله باید اقدام به خرید مصالح درجه یک با مشخصات صحیح کرد و در نهایت باید قرارداد سوله را تنظیم کرد.
لازم به ذکر است که طول و ابعاد هر سوله، با توجه به نوع کاربری آن متفاوت میباشد اما به طور معمول طول سولههای استاندارد حداکثر 90 متر و فاصله بین ستونها 6 الی 9 متر است که با افزایش طول سوله، تغییرات دمایی تاثیر بیشتری بر استحکام و مقاومت سازه خواهد داشت و این افزایش طول سبب افزایش فاصله بین قابها، سنگین تر شدن ستون، قاب اصلی و پرلینهای پوشش سقف میشود.
دهانه و عرض استاندارد برای سولهها، در محدوده 20 تا 35 متر میباشد. اما استفاده از سوله با دهانههای بزرگ، بیشتر کاربرد دارد.اما قابل توجه است که ساخت سوله با استفاده از جرثقیل، تناژ آهن مصرفی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا میکند.
ارتفاع سوله نیز بر روی هزینهها و تناژ آهن مصرفی تاثیر گذار خواهد بود اما به صورت استاندارد ارتفاع سوله بین حداقل 4 متر تا 25 متر در نظر گرفته میشود اما ارتفاعی که بیشتر مرسوم بوده و مورد استفاده قرار میگیرد بین 6 تا 12 متر میباشد و میزان این ارتفاع بنا بر نوع کاربری سوله نسبت به ماشین آلات، انبارش و و فضای مورد نیاز داخل سوله تعیین میشود.البته این ارتفاع شانه یا کناره سوله میباشد اما ارتفاع تاج با توجه به دهانه و شیب محاسبه میشود.
شیب استاندارد سوله چیزی در حدود 10 الی 30 درصد است. سایز دهانه و شیب سوله با یکدیگر رابطه عکس داشته در سوله با دهانههای کوچکتر، شیب 20% در نظر گرفته میشود و در سوله با دهانههای بزرگ معمولا شیب 15% برای این کار اعمال میشود و در سوله با دهانهی خیلی بزرگ و بیشتر از 40 متر این شیب تا 10% کاهش پیدا میکند البته این شیب در مناطق با بارش برف زیاد نباید از 15% کمتر باشد.
در مطالب گذشته اشارهای به اجزای سوله داشتیم. یک سوله استاندارد باید تمامی اجزا و موارد زیر اعم از:
را دارا باشد.
وجه تمایزی که در ساخت سولههای استاندارد با دیگر سولهها وجود دارد این است که در ساخت این سولهها باید موازین و استانداردهایی به لحاظ ابعاد رعایت شود البته ساخت این سازهها امری تخصصی و حساس بوده که بر عهده مهندسین سازه میباشد سولههای استاندارد کاربریهای متفاوتی به عنوان سوله نمایشگاهی، فروشگاهی، نظامی و صنعتی دارند.
با توجه به موارد و آیتمهای ذکر شده رعایت این موارد بسیار ساده بوده و با کمی وقت گذاشتن و دقت میتوان یک سوله استاندارد را از غیر استاندارد تشخیص داد و یک سازه با کیفیت و کارآمد را خلق کرد. جهت دریافت اطلاعات بیشتر از مشخصات انواع سوله مانند سوله بتنی به صفحه مربوطه در سایت بانک اطلاعاتی ساندویچ پانل مراجعه فرمایید.